Pigmented Concrete Block work for Peckham House Project

London architecture office Al-Jawad Pike had taken up restoration of Victorian house in Peckham.  Pigmented Concrete Block work for Peckham House Project. The project involved the restoration of  the exterior to its original state, as well as the complete Pigmented Concrete Block work for Peckham House Projectoverhaul of the interior to reinstate an appropriate arrival sequence and floor plan that represents a contemporary take on the typical Victorian layout.

In this project, Al-Jawad Pike used pigmented concrete block work for the exterior and interior of this two-storey extension to a Victorian house in Peckham.  Block work is much more economical than specifying a nice brick.  Last year, Al-Jawad Pike combined brick, timber and concrete to create a pared-back extension to family home in Stoke Newington.

A restricted budget for the extension resulted from the comprehensive works required for the rest of the house and led the studio to propose using a limited palette of robust and affordable materials.  The architects gained approval from the local planning committee to use pigmented block work as an exterior finish, and it appeared logical to them to utilize the same material throughout the extension’s interior.

The studio selected blocks with an ivory hue and a matching flush mortar to ensure the surfaces have a sense of warmth that is complemented by the use of white-oiled oak.  A polished concrete floor and stainless-steel countertops were specified to provide a contrast to the warm, muted tones of the blockwork and joinery.

The modular construction aims to use complete blocks wherever possible, including for the central kitchen island. The blocks are also used to form deep cavity walls that allow window and door frames to be recessed and sit flush with the exposed edges.

Al-Jawad sadi that there’s something nice about the tectonic of the block itself and how it allows you to read the modular way everything is constructed.

In addition to the picture window and pivoting oak-framed doors, a large skylight allows north light to pour into the extension. Large fins filter the light and provide a degree of privacy from a neighbour that overlooks the space. Read more

more recommended stories

Get an awesome sticky message bar!Download